14/5/09

MONTILLA DÓNA L'APROVACIÓ A LA TÈRMICA DE CARBÓ DE MEQUINENSA-ALMATRET!!

(Notícia publicada a el Punt el 14 de maig de 2009)
La Generalitat accepta les garanties ambientals de la tèrmica de Mequinensa tot i l'oposició dels municipis

El govern d'Aragó i el de la Generalitat van constituir ahir a Lleida una comissió mixta que farà el seguiment del projecte de construcció d'una central tèrmica a Mequinensa (Baix Cinca).

La tèrmica es construirà a només set quilòmetres d'Almatret (Segrià), que serà el nucli habitat més pròxim a la central. Alcaldes i veïns d'aquest municipi i d'altres d'un radi de vint quilòmetres (Maials, Llardecans, Aitona) s'hi oposen frontalment i han constituït una plataforma contra el projecte. Els governs aragonès i català han incorporat a la comissió els municipis més pròxims i també els consells comarcals del Segrià i del Baix Cinca, i ahir van assistir també a la trobada portaveus de la plataforma contra la tèrmica. Però els dos governs creuen que el projecte té ja prou garanties ambientals per poder tirar endavant.

A la sortida de la reunió, el delegat de la Generalitat a les terres de Lleida, Miquel Pueyo, va difondre un comunicat en què afirmava que el projecte de la central tèrmica de Mequinensa ja ha superat els permisos ambientals necessaris. El delegat del govern també ha recordat que, temps enrere, el govern d'Aragó ja va fer arribar un informe sobre les emissions d'ozó que preveia el projecte de la planta, un informe segons el qual només es produirien emissions d'ozó rellevants durant els mesos d'estiu i amb un índex molt inferior al permès gràcies, segons destaca el comunicat, a la utilització de «tecnologia capdavantera» en la matèria.

Per la part aragonesa, el director de l'Institut Aragonès de Gestió Ambiental, Carlos Ontañón, va insistir davant els alcaldes i la plataforma que el projecte compleix la normativa europea sobre seguretat ambiental i emissions atmosfèriques.

Tant Aragó com Catalunya posaran una estació de control, cadascú en el lloc que cregui oportú, per mesurar la contaminació atmosfèrica que produeixi la central. Si se superen els límits permesos, han remarcat les administracions, el govern aragonès ordenarà la suspensió de l'activitat de la planta.

Desconfiança al territori

Però aquestes explicacions no convencen alguns alcaldes i els veïns de la plataforma. La plataforma Almatret Net exhibeix un dels primers informes que va elaborar el govern d'Aragó, encarregat al Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani, que mostrava que la tèrmica de Mequinensa afectaria la contaminació per ozó en un radi de 60-80 quilòmetres. Els veïns han fet diversos talls de carretera durant els últims mesos, i continuaran les mobilitzacions.

L'empresa Carbonífera Energía SLU promou la central tèrmica de Mequinensa, que produirà 37 mW de potència. Una central de gas produiria molt més energia amb menys contaminació, però la central servirà per evitar la pèrdua d'un centenar de llocs de treball provinents de la mineria, segons l'alcaldessa de Mequinensa, Magdalena Godia.

Des de CiU la Torre, volem mostrar la nostra perplexitat davant del fet que la Generalitat accepti aquest projecte nefast pel medi ambient i per la gent de Llardecans,Maials, Almatret i Ribaroja, i en canvi s'oposessin els partits del tripartit a la central de cicle combinat de Móra la Nova.
Déu n'hi do!

1 comentari:

pujals ha dit...

Mora la Nova no podía acollir la termica degut a la gran concentració de fruiters.