10/11/09

78 ANYS D'UNIÓ DEMOCRÀTICA DE CATALUNYA, PER MOLTS ANYS!



Fa 78 anys un grup de persones va decidir fundar Unió Democràtica de Catalunya.

Creien en els valors cristians i humanistes que han servit per a la construcció i per al desenvolupament d’Occident. Creien que el treball, l’esforç, la família, la llibertat, la disciplina, el respecte, la democràcia, el diàleg, la centralitat, el sentit comú..., eren valors essencials i necessaris per a la construcció de la societat. Creien també que calia fer-ho des de el catalanisme polític, des de la voluntat d’aixecar Catalunya com a nació.Són aquests valors els que han permès que Unió hagi pogut sobreviure als temps difícils que el nostre país ha viscut.

Unió ha vist la República i el pas devastador d’una guerra; ha estat perseguida per una cruel dictadura i un dels nostres principals dirigents va ser afusellat pel fet de ser catalanista i democratacristià. Ha conegut també el retorn de la democràcia desprès de l’amargura de l’exili i del silenci de quaranta anys de pensament únic.Com a tota obra humana, en 78 anys hi ha moltes vivències, molts avatars. Avui, els principis que van servir per fundar el nostre partit són plenament vigents.

Si en algun moment ens han volgut fer creure que les coses es poden aconseguir sense esforç, que la disciplina era una qualitat obsoleta, que la família era una institució del passat o que la solidaritat era un posat progressista per ajudar els més allunyats i desconeguts dels desfavorits, el temps s’ha encarregat de demostrar el contrari.Avui, com ahir, necessitem els valors que ens han permès arribar fins aquí: l’honestedat, el sacrifici, l’esforç de tots, perquè només així podem ser lliures, només així podrem tornar a aixecar el país. No és un moment fàcil per defensar la política i els polítics, ja que la crisi i els casos de corrupció que ens envolten provoquen la desafecció i el desencís de molts ciutadans. Ha mancat control i ha sobrat laxitud.

Cal preveure mecanismes eficients per detectar qualsevol irregularitat. Hem fallat les persones, però això no vol dir que falli el sistema o que s’hagi esgotat.

No en tenim un altre, que ens garanteixi la llibertat.Per regenerar-lo, cal tornar a mirar i recuperar allò que ens va fer forts. I avui com fa 78 anys, els valors que van inspirar els fundadors d’Unió Democràtica de Catalunya són els que hem de revifar, els que tornem a necessitar perquè només amb ells podem construir una societat d’homes i dones feta a mida de la persona.

Cal lideratge i Unió el té . Exercim-lo!Avui, com fa 78 anys, aquest continua essent l’únic objectiu d’Unió Democràtica de Catalunya, aquest segueix essent la nostra prioritat. No és poca cosa.

Josep M. Pelegrí, secretari general d’Unió i portaveu adjunt de CiU al Parlament de Catalunya